لخّصلي

خدمة تلخيص النصوص العربية أونلاين،قم بتلخيص نصوصك بضغطة واحدة من خلال هذه الخدمة

نتيجة التلخيص (93%)

Genel anlamda kuram veya teori, bilimin evreni anlamada, olgulari ve olgular arasi iliskileri aciklamakta kullandigi kavramsal bir semadir.Ornegin; Nesbitt (1996:16-17), mimarlik kuramini, mimarlik meslegi ile mimarligin uygulanmasini tanimlayan ve tesvik eden bir soylem olarak tanimlarken, Hays (2002:x) ise, mimarlik kuramini, bir mimarlik urununun bicimsel analizleri ile onun baglami arasinda kurulan iliskilerden olusan bir aracilik alani olarak tanimlamistir.3 Kimi ornek ve tanimlarda da mimarlik kuraminin -problemli bir sekilde- yapma bilgisi-tavsiyesi iceren metinlerle ozdeslestirildigi indirgemeci ve sinirlamaci bir tutumla karsilasilmaktadir (Dogrusoz, 2018).Bununla birlikte gunluk dilde -hatta bilim adamlari arasinda da- kuram, yukaridaki tanimdan farkli olarak, soyut, uygulama disi, gozlemler otesi, felsefenin alanina girentartismaya acik anlamlarinda, hipotez, varsayim veya yasa yerinde de kullanilmaktadir .Bu cercevede soylem, kuramsal bilgiye, metinlere gore hem daha genis, ust seviyede ve zengin bir alana karsilik gelmekte, hem de daha fazla sayida amaca yaramaktadir (Dogrusoz, 2018).Gecmisten gunumuze ortaya konmus, belirli miktarda nesnellik veya genelgecerlik iddiasindaki cesitli 'mimarlik kuramlarinin' birbirlerinden bu kadar farklilasmasi, hatta birbirleriyle zitlasmasi da boyle bir yaklasim dahilinde olanaklidir.Benzeri bir yapi olan hipoteze kiyasla daha kapsamli ve koklu, ancak olgulara gore de daha az kesindir.Soylem; karmasik olgulari anlasilir kilmaya, onlardan bir arastirma nesnesi cikarmaya ve bu arastirma nesnesinin nasil anlatilacagina, ele alinacagina dair bir teknik ve yontemler butunudur.Farkli kisiler ve gruplara, daha buyuk olcekte ise farkli kulturlere ve farkli tarihsel donemlere acildiklarinda anlamlarini yitirmekte, kesinlik icermeyen oznel tavirlar -yani soylemler- olarak kalmaktadirlar.Bu noktada bir adim oteye gidilerek, mimarlik alaninda kuram adi altinda one surulmus ve surulmekte olan bilginin aslinda soylem niteligi tasidigi soylenebilir.Tek tek olgulardan cok olgular arasi -kimi durumda gozlem disi olan- iliskilerin aciklanmasiyla ilgilidir.Akademik mimarlik alanina gelindiginde ise, yukarida aktarilmis olan kuram tanimlamasinin disina cikan ve kendi aralarinda da farkliliklar gosteren kuram-mimarlik kurami tanimlariyla karsilasilmaktadir.Buna gore, kuramlar, hitap ettikleri kisiler ve kitleler esasinda tutarlilik tasimaktadirlar.Guvenilirligi inandiriciligina dayanan soylemde, amac her durumda bilgi uretmek olmayabilmektedir.Aciklayici, tahmin yurutucu ve duzenleyici niteliktedir.Bir olcude de olsa dogrulanmis, ancak henuz tumuyle kesinlesmemistir.Bu dogrultuda, arastirma kapsaminda bahsedilen mimarlik kuramcilarinin aslinda soylem ureticileri, kuramlarinin ise soylemler olduklari soylenebilir.Bunlarin yaninda, mimarlik kuraminda, bilimsel kuramdaki kesinlige de rastlanmamaktadir .


النص الأصلي

Genel anlamda kuram veya teori, bilimin evreni anlamada, olguları ve olgular arası ilişkileri açıklamakta kullandığı kavramsal bir şemadır. Açıklayıcı, tahmin yürütücü ve düzenleyici niteliktedir. Bir ölçüde de olsa doğrulanmış, ancak henüz tümüyle kesinleşmemiştir. Benzeri bir yapı olan hipoteze kıyasla daha kapsamlı ve köklü, ancak olgulara göre de daha az kesindir. Tek tek olgulardan çok olgular arası -kimi durumda gözlem dışı olan- ilişkilerin açıklanmasıyla ilgilidir. Bununla birlikte günlük dilde -hatta bilim adamları arasında da- kuram, yukarıdaki tanımdan farklı olarak, soyut, uygulama dışı, gözlemler ötesi, felsefenin alanına girentartışmaya açık anlamlarında, hipotez, varsayım veya yasa yerinde de kullanılmaktadır . Akademik mimarlık alanına gelindiğinde ise, yukarıda aktarılmış olan kuram tanımlamasının dışına çıkan ve kendi aralarında da farklılıklar gösteren kuram-mimarlık kuramı tanımlarıyla karşılaşılmaktadır. Örneğin; Nesbitt (1996:16-17), mimarlık kuramını, mimarlık mesleği ile mimarlığın uygulanmasını tanımlayan ve teşvik eden bir söylem olarak tanımlarken, Hays (2002:x) ise, mimarlık kuramını, bir mimarlık ürününün biçimsel analizleri ile onun bağlamı arasında kurulan ilişkilerden oluşan bir aracılık alanı olarak tanımlamıştır.3 Kimi örnek ve tanımlarda da mimarlık kuramının -problemli bir şekilde- yapma bilgisi-tavsiyesi içeren metinlerle özdeşleştirildiği indirgemeci ve sınırlamacı bir tutumla karşılaşılmaktadır (Doğrusöz, 2018). Bunların yanında, mimarlık kuramında, bilimsel kuramdaki kesinliğe de rastlanmamaktadır . Bu noktada bir adım öteye gidilerek, mimarlık alanında kuram adı altında öne sürülmüş ve sürülmekte olan bilginin aslında söylem niteliği taşıdığı söylenebilir. Söylem; karmaşık olguları anlaşılır kılmaya, onlardan bir araştırma nesnesi çıkarmaya ve bu araştırma nesnesinin nasıl anlatılacağına, ele alınacağına dair bir teknik ve yöntemler bütünüdür. Güvenilirliği inandırıcılığına dayanan söylemde, amaç her durumda bilgi üretmek olmayabilmektedir. Bu çerçevede söylem, kuramsal bilgiye, metinlere göre hem daha geniş, üst seviyede ve zengin bir alana karşılık gelmekte, hem de daha fazla sayıda amaca yaramaktadır (Doğrusöz, 2018). Geçmişten günümüze ortaya konmuş, belirli miktarda nesnellik veya genelgeçerlik iddiasındaki çeşitli ‘mimarlık kuramlarının’ birbirlerinden bu kadar farklılaşması, hatta birbirleriyle zıtlaşması da böyle bir yaklaşım dâhilinde olanaklıdır. Buna göre, kuramlar, hitap ettikleri kişiler ve kitleler esasında tutarlılık taşımaktadırlar. Farklı kişiler ve gruplara, daha büyük ölçekte ise farklı kültürlere ve farklı tarihsel dönemlere açıldıklarında anlamlarını yitirmekte, kesinlik içermeyen öznel tavırlar -yani söylemler- olarak kalmaktadırlar. Bu doğrultuda, araştırma kapsamında bahsedilen mimarlık kuramcılarının aslında söylem üreticileri, kuramlarının ise söylemler oldukları söylenebilir.


تلخيص النصوص العربية والإنجليزية أونلاين

تلخيص النصوص آلياً

تلخيص النصوص العربية والإنجليزية اليا باستخدام الخوارزميات الإحصائية وترتيب وأهمية الجمل في النص

تحميل التلخيص

يمكنك تحميل ناتج التلخيص بأكثر من صيغة متوفرة مثل PDF أو ملفات Word أو حتي نصوص عادية

رابط دائم

يمكنك مشاركة رابط التلخيص بسهولة حيث يحتفظ الموقع بالتلخيص لإمكانية الإطلاع عليه في أي وقت ومن أي جهاز ماعدا الملخصات الخاصة

مميزات أخري

نعمل علي العديد من الإضافات والمميزات لتسهيل عملية التلخيص وتحسينها


آخر التلخيصات

السياحة في أندو...

السياحة في أندونيسيا باعتبارها مجموعة من الجزر تقتصر فقط على السياحة الشاطئية و الأنشطه المائية فهذ...

وعندما تتصادم ذ...

وعندما تتصادم ذرات الهيليوم المثارة مع ذرات النيون الغير مثاره تحدث إثارة لذرات النيون نتيجة تقارب ق...

بدون المشاركة ا...

بدون المشاركة المباشرة للمحاضر أو المعلم، يمكن للطالب الوصول إلى مواد تعليمية إضافية أو المساعدة من ...

The rules of ba...

The rules of basketball are: Players use their hands to control the ball and score points by throwin...

شهدت السنوات ال...

شهدت السنوات الأخيرة تطورات هائلة في المجال التقني والتكنولوجي، الذي شمل مختلف المجالات والتخصصات، ف...

It follows that...

It follows that, the constancy in the expansion of mobile payments in many countries is accompanied ...

فبذلك نرى أن ال...

فبذلك نرى أن الفصاحة عند النحاة تحتوي على الوحدتين الدلاليتين 2و4تتميز عن الفصاحة في اللغة العادية ب...

كان أول ظهور لأ...

كان أول ظهور لأدب الأطفال في فرنسا في أواخر القرن السابع عشر حيث هاجرت قصص ألف ليلة وليلة من تركيا إ...

يمتاز الانسان ع...

يمتاز الانسان عن سائر الكائنات بأنه سيد الابعاد ، وهو بذاكرته يمتلك القدرة على اكتشاف العالم الواقعي...

If a high quali...

If a high quality subgroup is present, it is very likely that several variants of this subgroup exis...

العملية السيكول...

العملية السيكولوجية للاستبصار تشكل جوهر اهتـمـامـات العالم النظري الجشطلتي في سيكولوجية التعلمP فالت...

Going online ex...

Going online exposes individuals to various risks, including cyberbullying, identity theft, phishing...